Govert J. Buijs studied political science, philosophy and theology at various institutions in The Netherlands and Canada and holds a PhD in political philosophy of the VU University (‘Vrije Universiteit’) in Amsterdam, The Netherlands. From 1991 to 1999 he was Director of Studies at the Christian Study Centre (currently called Forum-C). His dissertation on Eric Voegelin’s analysis of totalitarian ideologies won the Savornin Lohman prize for political thought related to Christianity. He currently holds the Abraham Kuyper Chair for Political Philosophy & Religion at the philosophy department of the VU University. He also teaches Philosophy of Economics at the faculty of Economics & Business Administration of the same university.
Buijs is a philosopher with an interdisciplinary orientation whose research interests include the role of religion and morality in the interplay of politics, civil society and the market. Recent research focuses on the socio-political impact of the Christian concepts of agape/caritas in the past, present and future. Buijs is a board member of the research centre of the Dutch Christian-Democratic Party. He acts as a policy advisor for (managers and boards of) numerous civil society organisations in The Netherlands and is a regular commentator in Dutch media on socio-ethical issues.
In: van Beuningen, Cor; Buitendijk, Kees (Ed.): Finance and the Common Good, pp. 69-75, Amsterdam University Press, Amsterdam, 2019, ISBN: 9789463727914.
@inbook{Buijs2019,
title = {On the Economic Trinity},
author = {Govert Buijs},
editor = {Cor van Beuningen and Kees Buitendijk},
url = {https://www.moralmarkets.org/book/finance-and-the-common-good/
https://www.moralmarkets.org/2019/on-the-economic-trinity/
https://www.moralmarkets.org/2017/market-transactions-trust-society/},
isbn = {9789463727914},
year = {2019},
date = {2019-07-16},
booktitle = {Finance and the Common Good},
pages = {69-75},
publisher = {Amsterdam University Press},
address = {Amsterdam},
abstract = {In this chapter Govert Buijs argues that the failure of institutional order – by which he explicitly refers to the financial sector – is at the origin of populism and political unrest. He argues that restoring the ‘economic trinity’ is the first step towards a revitalisation of relationships within society.},
keywords = {},
pubstate = {published},
tppubtype = {inbook}
}
In this chapter Govert Buijs argues that the failure of institutional order – by which he explicitly refers to the financial sector – is at the origin of populism and political unrest. He argues that restoring the ‘economic trinity’ is the first step towards a revitalisation of relationships within society.
@book{Buijs2019b,
title = {Waarom Werken We Zo Hard? Op Weg naar een Economie van de Vreugde },
author = {Govert Buijs },
url = {https://www.moralmarkets.org/nl/book/waarom-werken-we-zo-hard/},
isbn = {9789024426478},
year = {2019},
date = {2019-04-29},
publisher = {Boom Filosofie},
abstract = {De economie is wellicht hét centrale voortbrengsel van homo sapiens. Govert Buijs wijst ons in Waarom Werken We Zo Hard? de weg naar ‘een economie van de vreugde’, een wereld waarin de economie de mens dient in plaats van andersom.
Waartoe is de economie op aarde? Waarom werken we zo hard? Zouden we niet gewoon toe kunnen met vijftien uur werk in de week, zoals Keynes ooit voorspelde? En waarom tellen we al dit gewerk dan ook nog eens bij elkaar op, zodat we één verzamelnaam kunnen gebruiken: ‘de economie’, waarmee het nu eens slecht kan gaan en dan weer goed, die kan groeien, krimpen, tot stilstand komen of juist floreren – en waar we dan ook nog voortdurend zorgen over hebben?
Inmiddels hebben we een economie die zo ongeveer het hele gelaat van de aarde bedekt, met overal bouwwerken, wegen, verontreinigde lucht en vervuilde zeeën. In dit aanstekelijk geschreven essay probeert Govert Buijs de vraag naar het waarom van die economie als product van menselijke activiteit te beantwoorden en een hoger doel te formuleren: een economie van de vreugde.},
keywords = {},
pubstate = {published},
tppubtype = {book}
}
De economie is wellicht hét centrale voortbrengsel van homo sapiens. Govert Buijs wijst ons in Waarom Werken We Zo Hard? de weg naar ‘een economie van de vreugde’, een wereld waarin de economie de mens dient in plaats van andersom.
Waartoe is de economie op aarde? Waarom werken we zo hard? Zouden we niet gewoon toe kunnen met vijftien uur werk in de week, zoals Keynes ooit voorspelde? En waarom tellen we al dit gewerk dan ook nog eens bij elkaar op, zodat we één verzamelnaam kunnen gebruiken: ‘de economie’, waarmee het nu eens slecht kan gaan en dan weer goed, die kan groeien, krimpen, tot stilstand komen of juist floreren – en waar we dan ook nog voortdurend zorgen over hebben?
Inmiddels hebben we een economie die zo ongeveer het hele gelaat van de aarde bedekt, met overal bouwwerken, wegen, verontreinigde lucht en vervuilde zeeën. In dit aanstekelijk geschreven essay probeert Govert Buijs de vraag naar het waarom van die economie als product van menselijke activiteit te beantwoorden en een hoger doel te formuleren: een economie van de vreugde.
@book{Verbrugge2018,
title = {Het Goede Leven en de Vrije Markt; Een Cultuurfilosofische Analyse},
author = {Ad Verbrugge and Govert Buijs and Jelle van Baardewijk},
url = {https://www.moralmarkets.org/nl/book/het-goede-leven-en-de-vrije-markt/},
isbn = {9789047709589},
year = {2018},
date = {2018-11-01},
publisher = {Lemniscaat},
abstract = {De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. We kunnen kopen wat we willen, en het welvaartsniveau was nog nooit zo hoog. Toch dringt zich de laatste tijd steeds meer de vraag op naar de schaduwkanten van de globaliserende markt.Draait alles om geld verdienen en consumeren? En kunnen we ons op de lange termijn wel een dergelijke economische bedrijvigheid blijven veroorloven? Brengt de vrije markt in haar huidige vorm het goede leven dichterbij, of staat ze de verwerkelijking daarvan juist in de weg of misschien beide tegelijk? En wat is dan ‘het goede leven’? Deze laatste vraag is van oudsher een kernvraag binnen de filosofie. Langs het gedachtegoed van filosofen uit alle tijden (van Aristoteles tot Heidegger, van Kant tot Arendt, en van Bentham tot Nussbaum) en aan de hand van hedendaagse boeken en films bespreken Verbrugge, Buijs en Van Baardewijk in dit boek het thema van het goede leven en de vrije markt. Ze zetten aan tot nadenken en maken de weg vrij voor een nieuw perspectief op de vrije markt.},
keywords = {},
pubstate = {published},
tppubtype = {book}
}
De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. We kunnen kopen wat we willen, en het welvaartsniveau was nog nooit zo hoog. Toch dringt zich de laatste tijd steeds meer de vraag op naar de schaduwkanten van de globaliserende markt.Draait alles om geld verdienen en consumeren? En kunnen we ons op de lange termijn wel een dergelijke economische bedrijvigheid blijven veroorloven? Brengt de vrije markt in haar huidige vorm het goede leven dichterbij, of staat ze de verwerkelijking daarvan juist in de weg of misschien beide tegelijk? En wat is dan ‘het goede leven’? Deze laatste vraag is van oudsher een kernvraag binnen de filosofie. Langs het gedachtegoed van filosofen uit alle tijden (van Aristoteles tot Heidegger, van Kant tot Arendt, en van Bentham tot Nussbaum) en aan de hand van hedendaagse boeken en films bespreken Verbrugge, Buijs en Van Baardewijk in dit boek het thema van het goede leven en de vrije markt. Ze zetten aan tot nadenken en maken de weg vrij voor een nieuw perspectief op de vrije markt.
@article{Buijs2017,
title = {De heilige drie-eenheid van het economisch verkeer},
author = {Govert Buijs},
url = {https://www.tijdschriftcdv.nl/inhoud/?jaar=2017&nummer=3},
year = {2017},
date = {2017-10-01},
journal = {Christen Democratische Verkenningen},
volume = {2017},
number = {3 / herfst},
pages = {44-52},
abstract = {Het economisch verkeer draait bij de gratie van de eerbiediging van een drie-enig contract: het formeel-juridische contract, het vertrouwenscontract en het samenlevingscontract. Het vertrouwenscontract en het samenlevingscontract zijn echter de afgelopen periode verwaarloosd, met alle gevolgen van dien. Er is een vernieuwingsagenda voor (financiële) instellingen en hun personeel nodig die herstel van die contractbreuk beoogt. Net als bij het theologische leerstuk van de drie-eenheid vooronderstelt dit herstel een ommekeer. En als er één inzicht is dat vele wereldreligies en filosofische stromingen delen, dan is het dit: een ommekeer is niet gemakkelijk, maar beslist mogelijk.},
keywords = {},
pubstate = {published},
tppubtype = {article}
}
Het economisch verkeer draait bij de gratie van de eerbiediging van een drie-enig contract: het formeel-juridische contract, het vertrouwenscontract en het samenlevingscontract. Het vertrouwenscontract en het samenlevingscontract zijn echter de afgelopen periode verwaarloosd, met alle gevolgen van dien. Er is een vernieuwingsagenda voor (financiële) instellingen en hun personeel nodig die herstel van die contractbreuk beoogt. Net als bij het theologische leerstuk van de drie-eenheid vooronderstelt dit herstel een ommekeer. En als er één inzicht is dat vele wereldreligies en filosofische stromingen delen, dan is het dit: een ommekeer is niet gemakkelijk, maar beslist mogelijk.
In: van der Braak, André; Wei, Dedong; Zhu, Caifang (Ed.): Religion and Social Cohesion. Western, Chinese and Intercultural Perspectives, pp. 21 - 40, VU University Press, Amsterdam, 2015.
@inbook{Buijs2015,
title = {Remembering the Future – Religion, social capital and the development of the West},
author = {Govert Buijs },
editor = {André van der Braak and Dedong Wei and Caifang Zhu},
url = {http://vuuniversitypress.com/16-dtlas/119-religion-and-social-cohesion},
year = {2015},
date = {2015-04-16},
booktitle = {Religion and Social Cohesion. Western, Chinese and Intercultural Perspectives},
pages = {21 - 40},
publisher = {VU University Press},
address = {Amsterdam},
abstract = {In this paper it is argued that religion can provide social capital in various ways: by fostering certain norms of cooperation and by providing some substantial ideas about a good, a humane society. Moreover, it can stimulate people to experiment with new social forms and social initiatives. This is attested by an interpretation of the role Christianity has played in the development of Western society, giving rise to what can be called ‘burgher culture’, centered around a set of basic values. However, the developmental impulses that came out of the Christian tradition have at the same time been subject to various shadows that have been hard to counter, but that undermine time and again the central tenets of the burgher culture. Attention for the role of social capital, and freedom of religion as part of a larger freedom of civil society, can be at least one of the possible remedies and may keep the future open to constant new humanizing possibilities.},
keywords = {},
pubstate = {published},
tppubtype = {inbook}
}
In this paper it is argued that religion can provide social capital in various ways: by fostering certain norms of cooperation and by providing some substantial ideas about a good, a humane society. Moreover, it can stimulate people to experiment with new social forms and social initiatives. This is attested by an interpretation of the role Christianity has played in the development of Western society, giving rise to what can be called ‘burgher culture’, centered around a set of basic values. However, the developmental impulses that came out of the Christian tradition have at the same time been subject to various shadows that have been hard to counter, but that undermine time and again the central tenets of the burgher culture. Attention for the role of social capital, and freedom of religion as part of a larger freedom of civil society, can be at least one of the possible remedies and may keep the future open to constant new humanizing possibilities.